Home Contact info@vanbeljouw.nl NL +31(0)683358158
Keuringen Fittesten Research & Development Mentorschap
Research afbeekding_001

Van Beljouw zet zijn lange praktijkervaring en deskundigheid ook veelvuldig in bij onderzoek. Samen met Belas Asbestverwijdering voeren we onderzoek uit en geven advies. Zoals het onderzoek naar het wassen van met asbest besmette kleding. Wij willen weten of de theorie klopt met de praktijk. Zijn werkwijzen en processen nog juist of inmiddels achterhaald? Wat zijn knelpunten en behoefte in de praktijk?

Onderzoek met gewassen en ongewassen kleding

De GGD Drente wilde weten of het mogelijk is om kleding besmet met asbest, te reinigen. Onderzocht is of kleding besmet met amosiet asbestvezels effectief gereinigd kan worden door wassen.

Voor het onderzoek heeft Van Beljouw Technische diensten samen met Belas Asbestverwijdering een machine ontwikkeld om kleding intensief te bewegen, en de asbestvezels die dan vrijkomen, te meten.

In een afgeschermde ruimte is kleding van katoen en wol/acryl verontreinigd met bruine asbest (amosiet). De kledingstukken zijn daarna ieder apart veilig verpakt. Het aantal kledingstukken is gesplitst, de ene helft is wel gewassen, de andere helft niet. Voor het wassen is een gewone wasmachine gebruikt met normaal wasmiddel en een standaard wasprogramma. 

Vervolgens is in de machine gemeten hoeveel vezels er vrijkwamen bij het intensief bewegen en kloppen van de kleding. Dit is gedaan bij de ongewassen en bij de gewassen kleding. Door het vergelijken van het aantal vrijgekomen asbestvezels, is de effectiviteit van het wassen te meten.

Waarom dit onderzoek?
Voorwerpen met vochtbestendige, gladde oppervlakken zijn goed van asbestvezels te reinigen en kunnen schoon terug naar de eigenaar. Dit geldt nog niet voor kleding en andere voorwerpen van textiel, waar asbestvezels in het weefsel kunnen dringen. Bij het verwijderen van asbest in een woning wordt daarom vaak al het textiel in de woning luchtdicht ingepakt en weggegooid na het constateren van losse asbestvezels. Dit gebeurt op advies van bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te onderzoeken of te saneren. Vervanging van alle textiel is kostbaar en bezittingen hebben bovendien vaak emotionele waarde voor bewoners. Het liefst willen mensen hun eigendommen gereinigd terug. 

Vervolg onderzoek
De onderzoeksresultaten wijzen erop dat met asbest besmette kleding na een wasbeurt weer veilig, zonder gezondheidsrisico’s, te dragen is. Om deze resultaten te bevestigen is een vervolgonderzoek nodig, waarbij de kleding bij gewoon gebruik getest wordt. Denk hierbij aan het aan- en uittrekken en dragen van de kleding.

GGD Drenthe kloptest