Home Contact info@vanbeljouw.nl NL +31(0)683358158
Keuringen Fittesten Research & Development Mentorschap
FitTest plus keurmerk boven

Sinds januari 2015 is het in de asbest-branche voor saneerders en inventariseerders verplicht om minstens één keer per jaar een facefit-test te ondergaan. Van Beljouw is erkend fittester. Een facefit-test is de controle van de pasvorm (fit) van een adembeschermingsmiddel op iemands gezicht. Dat testen we bij bestaande gebruikers met hun eigen masker. Bij nieuwe gebruikers kijken we welk type masker en maat het beste bij het gezicht past en de juiste bescherming biedt.

Fittest

Wat is een fittest

Een fittest (ook wel paslektest genoemd) is een test om te controleren of een half,- of volgelaatsmasker voldoende afsluit op iemands gezicht.
Door de toenemende globalisering krijgen bedrijven steeds meer te maken met verschillende gelaatsvormen en hoofdmaten van medewerkers. Er zijn ook vele soorten en maten adembeschermingsmiddelen verkrijgbaar. Maar, niet iedereen maakt gebruik van het juiste, passende, middel. Daardoor sluit het adembeschermingsmiddel niet altijd goed aan op het gezicht en is de gebruiker onvoldoende beschermd.

Uitvoering

Het uitvoeren van de facefit-test gebeurt volgens het HSE 282/28 protocol. Dit protocol omschrijft o.a. verschillende oefeningen die de drager van het adembeschermingsmiddel moet doorlopen. Bij elke oefening wordt een fitfactor berekend, die iets zegt over de mate van bescherming van het masker bij de specifieke gebruiker. De fitfactor wordt berekend aan de hand van een meting van de concentratie aan stofdeeltjes binnen én buiten het masker.

De oefeningen tijdens een facefit-test zijn o.a. het hoofd naar boven en beneden bewegen, luid praten en diep in- en uitademen. Hiermee worden de werkomstandigheden zo goed als mogelijk nagebootst.

Van Beljouw staat geregistreerd als erkend fittester bij de Stichting Bedrijfserkenning voor Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGWW) welke is aangesteld door Ascert, (Stichting Certificatie Asbest). 

De kosten van een facefit-test bedragen:

1 fittest:                      €49,-/fittest

2 of 3 fittesten:         €44,-/fittest

4 of meer fittesten: €39,-/fittest

Ondeugdelijk ventiel/Bevindingen met fittesten

De eigenaar van het masker waar dit uitblaasventiel in zat, kwam niet door de fittest heen (ventiel zeven maanden oud). Lees hele artikel.

Defect vizier/Bevindingen met fittest

We namen bij iemand met een nieuw masker een fittest af. Om te kijken of een masker redelijk afsluit kijken we meestal even “real time”. In dit geval kwam de fitfactor niet boven de 100. Lees hele artikel.

Lek uitblaasventiel/Bevindingen met fittesten

Regelmatig worden we geconfronteerd met maskers van gebruikers die niet dicht zijn. Zo ook in dit geval. Lees hele artikel.

Gevaar schoonmaken met kwastje/Bevindingen met fittesten

Regelmatig worden we geconfronteerd met maskers van gebruikers die niet dicht zijn, met natuurlijk het verweer, “hoe kan dat nou, het is pas nog gekeurd”. Lees hele artikel.